• معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری عنوان کرد:
  • با تاسیس یک پارک علم و فناوری، واحد اشتغال‌زا ایجاد می‌شود

  • ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۷/۱۰/۲۰

معاون حقوقی و امور مجلس وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: وجود واحدهای آموزش عالی کوچک و بدون ساختار و تشکیلات آموزشی مناسب، یکی از علت‌های شیوع و گسترش تقلب علمی در کشور است.

به گزارش روابط عمومی شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان، دکتر حسین سیمایی صراف در پنجمین همایش مدیران حقوقی دانشگاه‌ها، مراکز آموزش عالی، موسسات پژوهشی، پارک‌های علم و فناوری و شورای سیاستگذاری مناطق 10 گانه کشور در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان افزود: تا زمانیکه این قبیل واحدها، ساختاربندی درستی نداشته باشند، ما نمی‌توانیم با این پدیده و آسیب‌های ناشی از آن مقابله کنیم.

 

وی با انتقاد از نبود ساختار مناسب آموزشی در برخی واحدهای آموزش عالی کوچک افزود: در برخی موارد شاهد هستیم که به یک موسسه آموزش عالی فقط با یک یا دو عضو هیات علمی، مجوزهایی مانند پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد یا دکترا داده شده است.

سیمایی صراف با بیان اینکه در دولت‌های قبل، مجوزهای فراوان برای ایجاد دانشگاه یا موسسه آموزش عالی صادر شده است، خاطرنشان کرد: هنوز هم فشارهایی بویژه از خارج دانشگاه برای اخذ مجوزهای جدید وارد می‌شود.

وی با اشاره به اینکه این فشارها بیشتر برای مجوز دانشگاه است، تصریح کرد: به دلیل اینکه هنوز بسیاری از مردم با مفهوم پارک‌های علم و فناوری آشنا نیستند درخواست‌های چندانی برای ایجاد آن‌ها نداریم درحالیکه با تاسیس یک پارک علم و فناوری، واحد اشتغال‌زا ایجاد می‌شود.

معاون حقوقی وزارت علوم با اشاره به فعال بودن 2 هزار و 800 دانشگاه و واحد آموزش عالی در ایران با جمعیت 80 میلیون نفر، گفت: این رقم با تعداد واحدهای دانشگاهی کشور چین با یک میلیارد و 400 میلیون نفر جمعیت برابری می‌کند.

وی با بیان اینکه تقلب علمی در همه جوامع وجود دارد، اظهار کرد: البته این موضوع، بیشتر در کشورهای در حال توسعه به چشم می‌خورد.

معاون حقوقی وزارت علوم، یکی از ضررهای تقلب علمی در کشور را کاهش اعتماد به مهارت‌ها و مدرک‌های علمی خواند و گفت: یکی دیگر از ضررهای شیوع این پدیده، هدر رفتن بودجه‌های کشور است زیرا میلیاردها تومان صرف این قبیل مدرک‌ها می‌شود.

وی رواج بی اخلاقی و از بین رفتن قبح عمل را یکی از دیگر از تبعات گسترش تقلب علمی عنوان و اضافه کرد: در زمان حاضر، شاهد تبلیغ‌های زیادی برای مدرک فروشی هستیم و نباید حساسیت‌هایمان نسبت به آن کاهش یابد.

وی عامل دیگر را مدرک‌گرایی دانست و گفت : این موضوع در کشورمان زیاد و به یک ارزش تبدیل شده است.

معاون حقوقی وزیر علوم، یکی از شرایط لازم برای مقابله با این پدیده را در کار معلمی عنوان کرد و افزود: استاد دانشگاه باید به فکر پرورش انسان باشد و نه فقط یک دانشجو یا دانشمند به جامعه تحویل دهد.

رییس شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان نیز در این همایش گفت: از 20 سال گذشته با رشد تعداد مقاله‌های علمی مواجه شدیم اما پس از این دو دهه، تقلب‌های علمی به دغدغه تبدیل شده است.

 

دکتر سید مهدی ابطحی افزود: اگر در زمان حاضر این مسئله حل نشود، در آینده به فاجعه می‌رسیم و دانشگاه‌ها دچار آسیب‌های جدی می‌شوند.

وی همچنین با تاکید بر اینکه نوآوری و تولید دانش، وظیفه دانشگاه‌ها و تجاری‌سازی ایده‌ها، وظیفه پارک‌های علم و فناوری است، تصریح کرد: دانشگاه‌ها باید در عرصه ترویج کارآفرینی وارد شوند و ایده‌های اولیه را به دفاتر انتقال فناوری برسانند اما شکل‌گیری شرکت‌های دانش بنیان باید در پارک‌های علمی و فناوری انجام شود.

رئیس این مرکز علم و فناوری بیان کرد: ما از نظر منابع نیروی انسانی و نیز خروجی که در بخش پژوهش و فناوری وجود دارد، وضعیت قابل قبولی داریم اما در این میان، هنوز دارای شبکه‌سازی و محیط‌های حمایتی مناسب در این بخش نیستیم.

ابطحی به گزارش‌های اخیر بین‌المللی در این زمینه که درباره ظرفیت‌های نوآوری انجام شده است، اشاره کرد و افزود: در این پژوهش، وضعیت 14 کشور از جمله ایران در زمینه منابع، شبکه‌سازی (همکاری بین بخشی)، محیط‌های حمایتی، عملکرد و خروجی‌های این بخش بررسی شده است.

وی با بیان اینکه ایران در این پژوهش در زمینه منابع، رتبه دوم را پس از مالزی دارد، گفت: اما کشورمان در زمینه شبکهسازی، در رتبه دوازدهم و پس از کشورهایی مانند اتیوپی و ساحل عاج قرار گرفته است.

ابطحی با بیان اینکه رتبه کشورمان در بخش محیط‌های حمایتی نیز در بین این 14 کشور، دهم است، اضافه کرد: اما از نظر عملکرد و خروجی، ایران در وضعیت به نسبت خوبی به دلایلی از جمله انتشار مقاله‌های علمی قرار دارد.

به گفته وی، داشتن منابع و عملکرد خوب کشور در عرصه پژوهش، بدون داشتن شبکه‌سازی و محیط‌های حمایتی، برای دیگر کشورها سوال برانگیز است و به همین دلیل در برخی موارد به خروجی‌های ما مشکوک می‌شوند.

پنجمین همایش مدیران حقوقی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، موسسات پژوهشی، پارک‌های علم و فناوری و شورای سیاستگذاری مناطق 10 گانه کشور، به منظور تبیین و همفکری درباره اجرای قانون پیشگیری و مقابله با تقلب در تهیه آثار علمی با حضور مدیران و کارشناسان حقوقی وزارت علوم و دانشگاه‌های کشور روز پنجشنبه در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان برگزار شد.

تعداد بازدید : ۱۶۴۵      تاریخ: 1397/10/20

ثبت نظر

جهت ارسال نظر لطفا اطلاعات زیر را تکمیل کنید

captcha
ثبت نظر

نظرات کاربران

درحال حاضر کامنتی ثبت نشده است.

اخبار سایت